Sweet chestnut
Castanea sativa

Kesten
Zamost, Croatia

15.10.2022

+

Castanea sativa, the sweet chestnut, Spanish chestnut or just chestnut, is a species of tree in the family Fagaceae, native to Southern Europe and Asia Minor, and widely cultivated throughout the temperate world. A substantial, long-lived deciduous tree, it produces an edible seed, the chestnut, which has been used in cooking since ancient times.

Omislite li na jesen, zasigurno će vam barem jedna od stvari pasti na pamet kuhani ili pečeni kesteni! A tek razne poslastice od kestena, koje dolaze u raznim varijantama slanih ili slatkih jela – od poznate kestenove rolade, juhe od kestena, kreme od kestena pa nadalje.

 

Kesten, pogotovo divlji, često je ukras u gradskim parkovima i drvoredima. Moglo bi se reći da je šumsko drvo i često će se naći u društvu sa hrastom i grabom. Također je važno znati da je to visoko i veliko drvo, naraste i do 25 metara uvis i ima bujnu krošnju. Dugovječno je, te su poznata stabla kestena stara i preko 500 godina. Postoje čak fosili kestena stari oko 8 milijuna godina!

 

Dok je kesten bio omiljena hrana starim Rimljani, Grci su prepoznali i njegova ljekovita svojstva.

 

Kesten je rasprostranjen najviše po južnoj Europi i Sredozemlju jer mu paše umjerena klima zbog kasnijeg cvata i dozrijevanja plodova. U našim krajevima ga ima u Mediteranskom području, a nalazimo ga na obroncima Učke i na Medvednici.

 

Ako želite posaditi kesten, važno je znati da ga treba saditi u paru jer drvo često razvija cvjetove samo jednog spola, pa da bi došlo do oprašivanja i pojave plodova, potrebno je prisutstvo muškog i ženskog cvijeta! Zanimljivo je da kesteni cvjetaju vrlo kasno, tek početkom lipnja i idealna su prehrana za pčele u to doba, jer im je to jedini izvor peluda i nektara. Nakon što se opraše muški i ženski cvjetovi, razvija se plod, obložen dobro nam poznatom bodljikavom korom, koji dozrijeva tek u rujnu ili listopadu, pa je tako otporan na mraz i na nisku temperaturu, i do -17 stupnjeva celzija.

Питоми кестен (лат. Castanea sativa) је врста кестена, пореклом из југоисточне Европе и Мале Азије.

Gaštan jedlý (iné názvy: gaštan siaty; staršie: gaštanovník; ľudovo: jedlý gaštan, gaštan; lat. Castanea sativa alebo Castanea vesca) je opadavý listnatý strom z čeľade bukovité.

Jeho história na Slovensku korení v 13. storočí, keď ho na naše územie priniesol gróf Forgáč.